Posljedica izraelskih napada: Khan Younis neprepoznatljiv

Posljedica izraelskih napada: Khan Younis neprepoznatljiv

Avenije i ulice u Khan Younisu neprepoznatljive su.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.       Foto: AA

U Khan Younisu u južnom Pojas Gaze, nakon povlačenja izraelskih snaga, ulice i građevine pretvorene su u ruševine.

Avenije i ulice u Khan Younisu neprepoznatljive su.

Izraelski mediji objavili su u nedjelju 7. aprila da je izraelska vojska povukla svoju 98. diviziju, sa svoje tri brigade iz Khan Younisa. Bombardovanje tokom nekoliko sedmica pretvorilo je zgrade u ruševine, dok su putevi oštećeni i buldožerima i zračnim napadima.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 33.686 Palestinaca, dok je povrijeđeno 76.309.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 33.686 Palestinaca, dok je povrijeđeno 76.309.      Foto: AA

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije