Više od 33 milijuna od približno 220 milijuna stanovništva zemlje pogođeno je bijesnim poplavama. Foto: Reuters

Nacionalna uprava za upravljanje katastrofama (NDMA) potvrdila je 35 novih smrtnih slučajeva u južnoj pokrajini Sindh, dok je jedna osoba umrla u nesrećama povezanim s poplavama u sjeverozapadnim pokrajinama Khyber Pakhtunkhwa, čime se ukupan broj popeo na 1.391.

Od 14. lipnja ukupno su 12.722 osobe ozlijeđene u kiši i poplavama diljem zemlje.

Sezona monsuna u Pakistanu, kao i u drugim zemljama u regiji, obično rezultira obilnim kišama, ali ova je godina bila najkišovitija od 1961.

Trenutačno je jedna trećina zemlje pod vodom jer su obilne kiše i topljenje ledenjaka uzrokovali izlijevanje glavne rijeke Ind u zemlji, plaveći goleme nizine i farme.

Razorne kiše i poplave također su odnijele stotine tisuća kuća, mostova, cesta i zgrada diljem južnoazijske nuklearne zemlje, koja se već bori s političkim i ekonomskim previranjima.

Do sada je više od 1,73 milijuna kuća oštećeno, uključujući 565.878 potpuno uništenih dok je 754.708 grla stoke uginulo.

Više od 33 milijuna od približno 220 milijuna stanovništva zemlje pogođeno je bijesnim poplavama, uzrokujući nevjerojatan gubitak od 10 milijardi dolara štete već oslabljene infrastrukture.

Gotovo 45% zemlje pod usjevima već je potopljeno u poplavama, što predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti hrane i dodatno pridonosi ionako vrtoglavoj inflaciji.

Stotine tisuća raseljenih ljudi također se suočavaju s izbijanjem vodenih, kožnih i očnih bolesti, a zdravstveni stručnjaci upozoravaju na veći broj smrtnih slučajeva od proliva, gastrointestinalnog trakta, tifusa, malarije dengue i drugih infekcija nego od kiša i poplava.

Stiže šef UN-a

U četvrtak navečer, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres sletio je u Islamabad u dvodnevni posjet kako bi izrazio solidarnost s tom južnoazijskom zemljom.

U međunarodnoj zračnoj luci Islamabad primila ga je državna ministrica vanjskih poslova Hina Rabbani Khar.

"Stigao sam u Pakistan kako bih izrazio svoju duboku solidarnost s pakistanskim narodom nakon razornih poplava koje su ovdje doživjele. Apeliram na masovnu potporu međunarodne zajednice dok Pakistan odgovara na ovu klimatsku katastrofu", izjavio je šef UN-a nakon dolaska.

Tijekom svog boravka sastat će se s pakistanskim vodstvom i visokim dužnosnicima kako bi razmijenili mišljenja o nacionalnom i globalnom odgovoru na katastrofu uzrokovanu klimatskim promjenama, navodi Ministarstvo vanjskih poslova.

Također će posjetiti područja pogođena poplavama i razgovarati s raseljenim obiteljima te nadgledati humanitarni rad UN-a kao potporu vladinim naporima spašavanja i pružanja pomoći milijunima pogođenih ljudi.

TRT Balkan