Gasovod Sjeverni tok prostire se u dužini 1.200 kilometara ispod površine Baltičkog mora.       Foto: Reuters

Cijena prirodnog gasa po megavat-satu u Evropi porasla je u srijedu za 12,8 posto na 209 eura, pokazuju najnoviji podaci na tržištu.

Cijena prirodnog gasa na TTF-u, virtuelnoj platformi za trgovinu prirodnim gasom sa sjedištem u Nizozemskoj, u srijedu u 10:35 sati po lokalnom vremenu iznosila je 209,88 eura po megavat-satu, što je rast od 12,8 posto u odnosu na dan ranije, kada je cijena iznosila 186,09 eura.

Cijene gasa porasle su nakon što su danske vlasti u ponedjeljak prijavile curenje iz gasovoda u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

Seizmolozi su u utorak objavili da su eksplozije potresle Baltičko more prije nego što su otkrivena neobična curenja u dva podvodna ruska gasovoda Sjeverni tok 1 i 2.

Gasovod Sjeverni tok prostire se u dužini 1.200 kilometara ispod površine Baltičkog mora, od ruske obale kod Sankt Peterburga do sjeveroistočne Njemačke. Otvoren je 2011. godine, a maksimalni kapacitet ovog gasovoda je 170 miliona kubnih metara gasa, koji se šalje iz Rusije za Njemačku.

Sjeverni tok 2 u ruskom vlasništvu proteže se paralelno s prvim gasovodom. Izgrađen je u septembru 2021. godine, ali nije pušten u rad jer ga Njemačka nije odobrila. Projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana prije početka ruskog rata protiv Ukrajine 24. februara.

FENA