Svi aplikanti između 18 i 70 godina će biti obavezni i da plate taksu od sedam eura.     Foto: Reuters

Početkom augusta 2022. godine, Evropska unija je najavila odgađanje pokretanja ETIAS-a (European Travel Information and Authorization System). Prvobitno je planirano da ETIAS bude pokrenut početkom 2022, međutim, nakon nekoliko neuspjeha zbog COVID-a, EU je usporio planove za uvođenje.

Šta je ETIAS?

ETIAS putna dozvola je uslov za ulazak u EU za državljane bez vize koji putuju u bilo koju od zemalja Evropske unije. Formular će biti popunjavan na internetu, a svi aplikanti između 18 i 70 godina će biti obavezni i da plate taksu od sedam eura. Sistem je zamišljen tako da se veliki broj zahtjeva obrađuje istovremeno i automatski uz korištenje elektronskih baza podataka.

U nekim slučajevima, proces obrade može da potraje i do 30 dana, a ETIAS odobrenje važi tri godine ili do isteka putnog dokumenta.

Anitta Hipper, glasnogovornica Komisije EU za unutrašnje poslove, migracije i unutrašnju sigurnost, kaže da tačan datum ETIAS-a još nije dostupan, međutim, bit će saopšten čim bude dostupan.

„Trenutno očekivano vrijeme da ETIAS bude u potpunosti operativan je 2024. godina. Stavljanje ETIAS-a u funkciju može se dogoditi tek pet do šest mjeseci nakon puštanja u rad EES-a“, napomenula je ona.

Ovo je treći put da je lansiranje ETIAS-a odgođeno. Prvo odgađanje je bilo od 2022. do januara 2023, drugo odgađanje je bilo do maja 2023, a treće do novembra 2023. Četvrto kašnjenje dogodilo se krajem februara 2023, kada je EU ponovo odgodio pokretanje ETIAS-a za 2024. godinu.

Koje su prednosti odgađanja lansiranja ETIAS-a?

Odgađanje početka ETIAS-a koristit će posrednicima i pružaocima usluga u turističkoj industriji, posebno onima koji pružaju usluge putovanja u zemlje Evropske unije.

Eurostar, Eurotunnel i drugi operateri izrazili su zabrinutost zbog prikupljanja podataka o otiscima lica i prstiju za unos u ETIAS. Infrastruktura na mnogim aerodromima, lukama, željezničkim i kopnenim prelazima trenutno nije u stanju da se nosi s takvim prikupljanjem podataka.

Očekuje se da će kašnjenje osigurati više vremena za povećanje njihovih sposobnosti i osiguranje spremnosti sistema. Očekuje se da će aerodromi lakše integrirati ETIAS u svoje sisteme jer mnogi imaju infrastrukturu za skeniranje na mjestu za razliku od operatera lučkih, željezničkih ili kopnenih prelaza koji vjerovatno nemaju takvu opremu ili hardver.

Pokretanje novog sistema digitalne autorizacije je ogroman napor, čiji je razmjer poznat samo nekolicini zemalja poput Sjedinjenih Država sa svojim ESTA programom, Kanade sa svojim eTA programom, kao i nekoliko drugih.

Ovi sistemi za odobravanje putovanja povezuju se s desetinama baza podataka i drugih aplikacija, od kojih su mnoge jedinstvene i za zemlje EU i zemlje koje nisu članice EU. Stoga je integracija svih dijelova kako bi se stvorila funkcionalna cjelina tehnički izazov.

Štaviše, sistem treba da bude raspoređen na zračnim, kopnenim, morskim i željezničkim graničnim prelazima širom Evrope.

Ko će morati plaćati ulazak u EU?

Zemlje čiji državljani podliježu ovom sistemu su BiH, Srbija, Albanija, Antigva i Barbuda, Argentina, Australija, Bahami, Barbados, Brazil, Bruneji, Kanada, Čile, Kolumbija, Kosta Rika, Dominikana, El Salvador, Gruzija, Granada, Gvatemala, Honduras, Hong Kong, Izrael, Japan, Kiribati, Makao, Malezija, Maršalova Ostrva, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Nikaragva, Sjeverna Makedonija, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Set Kitis i Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonska Ostrva, Južna Koreja, Tajvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Urugvaj i Venezuela.

TRT Balkan