Obratit ćemo se Njemačkoj da otvori pregovore o reparacijama, rekao je Jaroslaw Kaczynski.      Foto: AP

Najviši poljski političar rekao je da će vlada tražiti od Njemačke odštetu u iznosu blizu 1,3 biliona dolara za invaziju i okupaciju njegove zemlje u Drugom svjetskom ratu.

Jaroslaw Kaczynski, lider stranke Pravo i pravda, objavio je u četvrtak tvrdnju nakon objavljivanja dugoočekivanog izvještaja o cijeni - jer su zemlju koštale godine okupacije nacističke Njemačke, u trenutku kada se obilježavaju 83 godine od početka Drugog svjetskog rata.

"Ne samo da smo pripremili izvještaj, već smo i donijeli odluku o daljim koracima," rekao je Kaczynski tokom predstavljanja izvještaja.

"Okrenut ćemo se Njemačkoj da otvorimo pregovore o reparacijama", rekao je Kaczynski, dodajući da će to biti "dug i nimalo lagan put", ali "jednog dana će donijeti uspjeh".

On je insistirao da će taj potez poslužiti "istinskom poljsko-njemačkom pomirenju" koje će biti zasnovano na "istini".

Poljska desničarska vlada tvrdi da zemlja koja je bila prva žrtva rata nije u potpunosti nadoknadila odštetu od susjedne Njemačke, koja je sada jedan od njenih glavnih partnera u Evropskoj uniji.

"Njemačka nikad nije odgovarala za svoje zločine protiv Poljske", rekao je Kaczynski, tvrdeći da su mnogi Nijemci koji su počinili ratne zločine živjeli nekažnjeno u Njemačkoj nakon rata.

Ustvrdio je da je njemačka privreda sposobna platiti račun.

Berlin kaže da su odštete već isplaćene

Njemačka tvrdi da je državama istočnog bloka isplaćena kompenzacija u godinama nakon rata, dok su teritoriji koje je Poljska izgubila na istoku prekrajanjem granica dobili kompenzaciju s nekim njemačkim prijeratnim zemljama.

Berlin ovaj predmet smatra zatvorenim.

"Poljska je davno, 1953. godine, odustala od daljnjih reparacija i opetovano je potvrdila to odricanje", reklo je Ministarstvo vanjskih poslova u odgovoru e-poštom na upit Associated Pressa o novom poljskom izvještaju.

Najviši lideri, uključujući Kaczynskog, koji je glavni kreator poljske politike, i premijera Mateusza Morawieckog, prisustvovali su svečanom objavljivanju izvještaja u Kraljevskom dvorcu u Varšavi, obnovljenom od ratnih ruševina.

Objavljivanje trotomnog izvještaja bilo je u centru nacionalnog obilježavanja godišnjice rata koji je počeo 1. septembra 1939. bombardovanjem nacističke Njemačke i invazijom Poljske, nakon čega je uslijedilo više od pet godina brutalne okupacije.

Tim od više od 30 ekonomista, historičara i drugih stručnjaka radio je na izvještaju od 2017. To pitanje je donijelo bilateralne tenzije.


Blizu šest miliona građana Poljske, uključujući tri miliona Jevreja, ubijeno je u ratu. Neki od njih su bili žrtve sovjetske Crvene armije koja je izvršila invaziju sa istoka.


TRT Balkan