Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da bi njegova zemlja mogla staviti veto na ovu odluku o uštedi. Foto: Reuters

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da, ako se uvedu obavezna ograničenja planom uštede energije od 15 posto koji je objavila Evropska unija (EU), njegova zemlja bi mogla staviti veto na ovu odluku.

Morawiecki je u obraćanju novinarima kazao da Poljska ne želi da plan štednje EU bude obavezujući.

Dodao je da je Poljska učinila svoj dio posla i da mora razmišljati o svojoj zemlji.

Na pitanje da li Poljska može staviti veto na eventualna obavezna smanjenja potrošnje gasa, Morawiecki je da je to moguće.

"Uložit ćemo veto ako bude potrebno", kazao je.

U međuvremenu, poljska ministrica klime i okoliša Anna Moskwa rekla je da je Poljska značajno smanjila potrošnju gasa i da je "nepotrebno razgovarati o obaveznim uštedama".

Zemlje članice Evropske unije usvojile su u utorak konačnu verziju hitnog plana za smanjenje potrošnje plina nakon niza kompromisa te izuzeća za pojedine članice u išćekivanju dodatnih redukcija u isporuci energenta iz Rusije.

Ministri energetike usvojili su prijedlog za sve članice EU da dobrovoljno smanje potrošnju plina za 15 posto od augusta do marta.

Iako je cilj dobrovoljan, Evropska komisija bi ga mogla učiniti obvezujućim u slučaju krize opskrbe, ali postoje izuzeća za niz zemalja i industrija.

AA