Khan je ranije izjavio da, iako je svjestan "namjera vlade", i dalje vjeruje u vladavinu zakona i namjerava se pojaviti na sudu.     Foto: AA

Lokalna policija pretresla je u subotu rezidenciju bivšeg pakistanskog premijera Imrana Khana u gradu Lahoreu na sjeveroistoku zemlje, dok je bio na putu za glavni grad Islamabad kako bi se pojavio pred sudom.

Pakistanska policije je saopštila da je uhapšena najmanje 61 osoba, uglavnom članovi njegova partije Tahreek-e-Insaf (PTI). Vlasti su, uz podršku teških policijskih kontingenata, srušile kampove Khanovih pristalica ispred njegove rezidencije i glavnog ulaza u naselju Zaman Park kako bi pristupili rezidenciji, objavile su lokalne televizije.

"Policija Punjaba je izvršila napad na moju kuću u parku Zaman gdje je Bushra Begum (Khanova supruga) sama", napisao je Khan na Twirteru.

Policija je izvršila raciju nakon što je Khan, u pratnji stotine njegovih pristalica otišao u Islamabad kako bi se pojavio pred Okružnim sudom. Očekuje se da će Khan biti optužen u slučaju koji se odnosi na navodnu ilegalnu kupovinu i prodaju poklona koje su mu davali strani zvaničnici dok je bio na vlasti.

Državna izborna komisija podnijela je tužbu protiv njega zbog navodnog prikrivanja detalja o poklonima u svojim imovinskim izjavama. Ministar unutrašnjih poslova Rana Sanaullah rekao je lokalnoj televiziji da je na policiju pucano iz unutrašnjosti rezidencije.

Kako je kazao, svi "teroristi" prisutni u kući u Zaman parku uhapšeni su, a na tom mjestu pronađene su zalihe eksploziva, benzinskih bombi i materijala za pravljenje bombi. Khan je ranije izjavio da, iako je svjestan "namjera vlade", i dalje vjeruje u vladavinu zakona i namjerava se pojaviti na sudu.

"Uprkos tome što sam znao za njihove namjere, idem u Islamabad i sud jer vjerujem u vladavinu zakona. Ali zla namjera ove zadruge lopova trebala bi biti jasna svima", napisao je Khan na Twitteru.

Stotine policajaca za nerede, uz podršku vodenih topova i oklopnih transportera, opkolilo je u utorak, 14. marta, snažno utvrđenu rezidenciju bivšeg premijera u luksuznom naselju Lahorea, dok su ih aktivisti s palicama gađali kamenjem. Do sukoba je došo u više navrata tokom sedmice, pri čemu je povrijeđeno desetine policajaca i pristalica Khanova stranke.

Khanove pristalice, među kojima i žene, okupile su se ispred njegove rezidencije u pokušaju da spriječe njegovo hapšenje. Formirali su živi štit kako bi spriječili policiju da se približi Khanovoj kući. Zajednički tim policije glavnog grada Islamabada i Lahorea stigao je u Khanovu rezidenciju dan nakon što je okružni sud u ponedjeljak obnovio nalog za hapšenje nakon što se nije pojavio pred sudijom uprkos uputama Višeg suda u Islamabadu u slučaju koji se odnosi na ilegalnu nabavku i prodaju poklona koje su mu davali strani zvaničnici dok je bio na vlasti.

Prvobitno, nalog je izdat u februaru, ali ga je Visoki sud u Islamabadu suspendovao i naložio Khanu da se pojavi pred sudom 13. marta. Prethodno 5. februara, policija nije uspjela uhapsiti Khana zbog protivljenja njegovih pristalica.

TRT Balkan / agencije