Podmornica Titan koju kompanija OceanGate Expeditions koristi za posjetu olupini Titanica. Nestala je 18. juna.      Foto: AP Archive

Američka obalska straža rano je potvrdila da su spasilački timovi koji traže nestalu podmornicu Titan otkrili "podvodnu buku" u području pretrage gdje je podmornica nestala dva dana ranije.

Vlasti u SAD-u i Kanadi utrkuju se s vremenom kako bi locirali brod koji je prevozio ljude kako bi vidjeli mjesto olupine Titanica u sjevernom Atlantskom okeanu.

Kada je nestala, podmornica je imala na raspolaganju 96 sati dodatnog kiseonika.

"Kanadski avion P-3 otkrio je podvodnu buku u području pretrage. Kao rezultat toga, operacije ROV (vozila na daljinsko upravljanje) premještene su u pokušaju da se istraži porijeklo buke", objavio je prvi distrikt američke obalske straže na svom službenom Twitteru nalogu u srijedu.

Pretrage ROV-a "dale su negativne rezultate, ali se nastavljaju", dodao je pomorski vojni ogranak.

Nedostatak kiseonika

Američka obalska straža saopštila je rano u srijedu da je u izgubljenoj turističkoj podmornici Titan ostalo oko 40 sati kisika.

"Napori pretrage su se fokusirali i na površinu sa 130 aviona koji pretražuju iz vida i sa radarom i podzemnim sa avionima p3. U mogućnosti smo ubaciti bove za praćenje sonara, danas ti napori pretrage nisu dali nikakve rezultate", rekao je kapetan Jamie Frederick iz odjela za odgovor Prve obalske straže.

Timovi za potragu rade na području koje je 900 milja istočno od Cape Coda, 400 milja južno od St. John'sa u Kanadi, i potrebno je vrijeme i koordinacija da se sredstva dovedu u pogon, što je čini nevjerovatno složenom operacijom, rekao je.

Što se tiče operacija potrage i spašavanja, američka mornarica je "u pripravnosti ako zatreba", navodi Bijela kuća.

Mornarica ima "neke sposobnosti za duboke vode koje obalska straža ne bi nužno imala", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby tokom obraćanja novinarima.

Na brodu je pet osoba, uključujući Hamiša Hardinga, britanskog milijardera istraživača i Paul-Henri Nargeoleta, poznatog francuskog ronioca.

TRT Balkan