Državni Deutsche Bahn saopćio je da će zbog štrajka sindikata mašinovođa Njemačke željeznice (GDL) doći do velikih poremećaja o transportu.      Foto: Reuters

Njemački radnici na željeznici započeli su u srijedu trodnevni štrajk zbog spora sa nacionalnim željezničkim operaterom oko plata i radnog vremena.

Državni Deutsche Bahn saopćio je da će zbog štrajka sindikata mašinovođa Njemačke željeznice (GDL) doći do velikih poremećaja u međugradskim, regionalnim i prigradskim željezničkim uslugama između srijede i petka.

"Hitni red vožnje osigurava samo vrlo ograničene željezničke usluge na međugradskim, regionalnim i S-Bahn uslugama. Molimo vas da se uzdržite od nepotrebnih putovanja tokom štrajka i odložite putovanje za neko drugo vrijeme", saopćeno je.

Lider sindikata Claus Weselsky oštro je kritikovao rukovodstvo Deutsche Bahna i rekao da je najnovija ponuda željezničkog operatera kao "provokacija" i daleko od ispunjavanja njihovih zahtjeva.

"Ako do petka ne dođe nova ponuda, napravit ćemo pauzu, a zatim preduzeti korake za naredni štrajk", rekao je za javni servis ARD, ubrzo nakon što su mašinovođe prestale sa radom u srijedu ujutro.

GDL insistira na povećanju plata od 555 eura (oko 600 dolara) mjesečno i jednokratnoj premiji za kompenzaciju inflacije do 3.000 eura (oko 3.250 dolara). Sindikat traži i smanjenje radnog vremena radnicima u smjenama, sa 38 na 35 sati sedmično, bez smanjenja plata.

TRT Balkan / agencije