Najmanje 413 osoba je ubijeno, a 3.551 ranjena od 15. aprila.          Foto: Reuters

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je juče, u saradnji sa relevantnim organima Ujedinjenih nacija (UN), Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Republike Turkiye, započelo evakuaciju državljana Srbije iz Sudana, odnosno Kartuma.

"Konvojem Ujedinjenih nacija krenulo je četvoro naših državljana, konvojem UAE evakuisano je šestoro, dok se jedan naš državljanin priključio konvoju koji je organizovala Turska", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova, u saradnji sa međunarodnim partnerima, nastavlja sa naporima na iznalaženju rešenja za evakuaciju preostalih državljana Srbije u Sudanu, koji su izrazili želju da budu evakuisani.

Mnoge države evakuisale su diplomatsko osoblje i državljane iz Sudana dok žestoke borbe između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) traju već drugu sedmicu uprkos privremenom primirju za muslimanski praznik Ramazanski bajram.

Najmanje 413 osoba je ubijeno, a 3.551 ranjena od 15. aprila, kada je u glavnom gradu Khartoumu i drugim gradovima izbio sukob između Oružanih snaga Sudana i RSF-a, koji je vojska proglasila pobunjeničkom grupom.

Sudan je bez funkcionalne vlasti od oktobra 2021. godine, kada je vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u onome što su političke snage nazvale "pučem".

TRT Balkan / agencije