Ukrajini će biti dato 175 miliona dolara pomoći za odbranu.            Foto: Reuters

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) objavilo je novi paket pomoći Ukrajini od 600 miliona dolara, samo dan nakon posjete državnog sekretara Antonyja Blinkena i obećanja milijarde dolara nove vojne i humanitarne pomoći.

Pentagon je naveo da će dugoročni paket pomoći, za koji se očekuje da će se koristiti za kupovinu određenog broja naoružanja i vojne opreme, biti obezbijeđen preko ukrajinske Inicijative za sigurnosnu pomoć (USAI).

Paket, koji uključuje opremu za održivost i integraciju ukrajinskih sistema protivzračne odbrane, opremu za raketni sistem visokih performansi (HIMARS), artiljerijske granate, vozila za elektronsko ratovanje, municiju za uništavanje i opremu za uklanjanje mina, a takođe će uključivati ​​i obuku.

Paket pomoći uslijedio je dan nakon što je Blinken najavio novi paket pomoći toj zemlji u vrijednosti od milijardu dolara tokom svoje posjete Ukrajini.

Blinken je, najavljujući novi američki paket pomoći Ukrajini od milijardu dolara, rekao: "Kontranapad koji je u toku dobio je zamah posljednjih sedmica. Ovaj zamah će se ubrzati s novom pomoći koju ćemo dati Ukrajini".

U okviru paketa pomoći u pitanju, Ukrajini će biti dato 175 miliona dolara pomoći za odbranu.

Pored toga, 300 miliona dolara iz novonajavljenog paketa uključuje podršku za sprovođenje zakona za uspostavljanje reda u područjima preuzetim od Rusije.

TRT Balkan / agencije