Tajvanska predsjednica je Pelosi nagradila najvišim civilnim priznanjem.     Foto: AA

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi sastala se u srijedu s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen nakon što je posjetila zakonodavno tijelo te ostrvske države uprkos upornim upozorenjima kineskih zvaničnika.

Tajvanska predsjednica je Pelosi nagradila najvišim civilnim priznanjem.

Pelosi je u objavi na Twitteru rekla da joj je "velika privilegija da prihvati nagradu u ime Kongresa", nazvavši je "simbolom snažnog i trajnog prijateljstva Amerike s Tajvanom".

Tsai je rekla da je Pelosi "pravi prijatelj" Tajvana i zahvalila se njenoj delegaciji na poboljšanju odnosa Tajvana i SAD-a.

Kako je kazala, Pelosi je u posljednjih 20 godina stalno obraćala "pažnju na demokratski razvoj Tajvana, a pokazala je i podršku međunarodnom učešću Tajvana".

"Agresije na demokratski Tajvan imale bi ogroman utjecaj na sigurnost kompletnog Indo-Pacifika“, istakla je ona.

Osvrćući se na ruski rat protiv Ukrajine, rekla je da je zbog toga situacija na Tajvanu "u fokusu svijeta".

"Suočen s namjerno pojačanim vojnim prijetnjama, Tajvan neće odustati i nastavit će držati liniju demokratije", rekla je Tsai.

U svom obraćanju, Pelosi je ukazala na "dvostranačku podršku Tajvanu" američkog Kongresa.

Njih dvije su izbjegavale direktno spominjanje Kine.

Pelosi je, međutim, rekla da su odnosi između SAD-a i Tajvana zasnovani na Zakonu o odnosima s Tajvanom.

“Prije 43 godine, sa Zakonom o odnosima s Tajvanom, Amerika je dala temeljno obećanje da će uvijek biti uz Tajvan. I na ovom čvrstom temelju izgradili smo uspješno partnerstvo, utemeljeno na našim zajedničkim vrijednostima samouprave i samoopredjeljenja, fokusirano na naše zajedničke sigurnosne interese u regionu i širom svijeta, posvećeno ekonomskim vezama koje jačaju prosperitet za sve naše ljude”, rekla je Pelosi.

Pelosi je Tajvan nazvala “ostrvom otpornosti u svijetu”.

“Narod Tajvana je svijetu dokazao da je, uz nadu, hrabrost i odlučnost, moguće izgraditi mirnu i prosperitetnu budućnost. A sada je, više nego ikada, američka solidarnost s Tajvanom ključna. I to je poruka koju danas ovdje prenosimo”, rekla je predsjedavajuća Zastupničkog doma.

Pelosi, koja predvodi kongresnu delegaciju na kontroverznoj turneji po Aziji, ranije je primio zamjenik predsjednika zakonodavnog Yuana, Tsai Chi-chang.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine rano u srijedu po lokalnom vremenu uložilo je protestnu notu američkom ambasadoru Nicholasu Burnsu zbog nenajavljene posjete Pelosi Tajvanu.

Uprkos nizu upozorenja iz Kine, uključujući vojnu akciju, avion u kojem se nalazila Pelosi sletio je u utorak na Tajvan iz Malezije. Njena posjeta je uslijedila nakon što je zvanični Peking pozvao visoku američku zvaničnicu Pelosi da odustane od putovanja, koje nije bilo na zvaničnom dnevnom redu njene turneje po Aziji.

Pelosi je posjetila Singapur u ponedjeljak, prije nego što je nastavila put u Maleziju. Planirano je da u sklopu turneje još posjeti Južnu Koreju i Japan.

Pelosi je prva predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa koja je posjetila Tajvan u posljednjih 25 godina. Newt Gingrich je 1997. bio posljednji čelnik američkog Zastupničkog doma koji je posjetio ostrvo, koje insistira na svojoj nezavisnosti od 1949. godine.

Tajvan i Kina su se podijelili 1949. godine, nakon što su komunisti pobijedili u građanskom ratu na kopnu. Obje strane kažu da su jedna zemlja, ali se ne slažu u vezi s tim koja vlada ima pravo na nacionalno vodstvo na Tajvanu. Peking i Taipei nemaju zvanične odnose, ali su povezani milijardama dolara trgovine i investicija.

Sjedinjene Američke Države su promijenile diplomatsko priznanje iz Taipeia u Peking 1979. godine, ali održavaju neformalne odnose s Tajvanom. Washington je prema saveznom zakonu obavezan da se pobrine da vlada Tajvana ima sredstva da se brani.

TRT Balkan / agencije