Biračka mjesta širom Danske otvorena su jutros u osam sati i glasanje će trajati 12 sati.     Foto: Reuters

U Danskoj se danas održavaju parlamentarni izbori u kojim se očekuje tijesna trka dva glavna politička bloka uz nove političke subjekte koji bi mogli biti prevaga za formiranje buduće vlasti.

Riječ je o prijevremenim izborima za novi saziv parlamenta, koji su raspisani nakon skandala o vladinoj odluci o pogubljenju populacije nerca 2020. godine, u jeku straha od širenja pandemije COVID-19 na farmama.

Biračka mjesta širom Danske otvorena su jutros u osam sati i glasanje će trajati 12 sati.

Najnovije ankete uoči izbora pokazuju da ljevičarski "crveni blok", predvođen socijaldemokratama premijerke Mette Frederiksen, ima podršku između 47 i 49 posto birača.

Njihovi glavni rival je "plavi blok", sastavljen od konzervativnih partija, liberala i tri populističke stranke, za koje ankete pokazuju da će dobiti 40-43 posto glasova.
Takva projekcija najavljuje da niti jedan od glavnih političkih blokova neće imati većinu u parlamentu za formiranje vlade, što znači da će se morati osloniti na novu centrističku stranku Umjereni, koju je osnovao bivši lider liberalne stranke i bivši premijer Lars Lokke Rasmussen, za koju se očekuje da će dobiti 9-10 posto glasova.

Na prethodnim izborima, 2019. godine, izlaznost je bila 84,6 posto, iako ankete pokazuju da ovog puta četvrtina birača nije sigurna koju stranu podržava.

TRT Balkan / agencije