"Izražavam svoju bliskost sa porodicama žrtava. Molim se za sve koji pate u ovim satima terora i bola", poručio je papa Franjo.     Fhoto: AA

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je danas na prekid napada i nasilja u Izraelu i Gazi.

Papa se dotakao dešavanja između Palestine i Izraela u svojoj tradicionalnoj nedjeljnoj molitvi i obraćanju vjernicima na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

"Sa zabrinutošću i bolom pratim šta se dešava u Izraelu, gdje je eskaliralo nasilje uzrokujući stotine mrtvih i povrijeđenih. Izražavam svoju bliskost sa porodicama žrtava. Molim se za sve koji pate u ovim satima terora i bola. Molim vas, zaustavite napade i pucnjavu. Shvatite da terorizam i rat ne donose nikakvo rješenje, oni samo dovode do smrti mnogih ljudi. Rat i nasilje ne rješavaju ništa. Svaki rat je poraz. Pomolimo se za mir u Izraelu i Palestini", rekao je papa Franjo.

Pozvao je na molitve za Ukrajinu, koja, kako je rekao, pati svaki dan.

Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Qassam, u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatan napad na Izrael nazvan "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Izraelska vojska potom je objavila da je pokrenula napade na Pojas Gaze s desecima ratnih aviona.

Najmanje 313 Palestinaca je ubijeno, a skoro 2.000 povrijeđeno u napadima, prema zdravstvenim izvorima u Gazi.

Najmanje 600 Izraelaca ubijeno je u vojnoj eskalaciji koja traje s palestinskim grupama u Gazi, objavili su u nedjelju lokalni mediji.

TRT Balkan / agencije