Uprkos opasnostima, broj migranata koji stižu u Panamu na putu za SAD gotovo se udvostručio 2022. godine, na rekordnih 248.000.     Foto: Mauricio Valenzuela / AFP

Najmanje 39 osoba, od kojih su većina migranti bez dokumenata u SAD-u koji su upravo preživjeli opasan prijelaz iz džungle, poginulo je u nesreći autobusa u Panami, rekli su zvaničnici.

Maria Isabel Saravia, zamjenica direktora za migracije Paname, rekla je da je još 28 osoba povrijeđeno u nesreći u srijedu.

Autobus je pao niz jarugu i udario u minibus 400 kilometara zapadno od glavnog grada Panama Cityja, objavila je Nacionalna služba za migracije u saopštenju za medije.

Saravia je rekla da je u autobusu bilo 66 ljudi, uključujući 20 maloljetnika, što znači da je najmanje jedna žrtva vjerovatno iz vozila u koje je udario.

UNICEF je u objavi za AFP naveo da je među poginulima najmanje troje djece.

Autobus je prevozio migrante koji su prešli Darien Gap, teško prohodno područje džungle na granici s Kolumbijom, krećući se na zapad prema Kostariki i odatle namjeravali da nastave svoje putovanje kroz Srednju Ameriku i Meksiko do Sjedinjenih Američkih Država.

Nacionalnost osoba nije otkrivena, ali je kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez na Twitteru rekao da su među poginulima i Kubanci.

Rizična ruta

Hiljade migranata koji stižu preko Kolumbije svake godine rizikuju svoje živote probijajući se kroz gusti, močvarni Darien Gap, područje džungle bez puta prepuno divljih životinja, opasnih rijeka i kriminalnih bandi.

Uprkos opasnostima, broj migranata koji stižu u Panamu na putu za Sjedinjene Američke Države gotovo se udvostručio u 2022. na rekordnih 248.000, izvijestile su imigracione vlasti 1. januara.

Prema Joseu Vicenteu Pacharu, generalnom direktoru Instituta za pravnu medicinu i forenzičke nauke u Panami, najmanje 60 migranata je umrlo prelazeći Darien Gap prošle godine, u odnosu na 50 u 2021.

Vlada Paname, u saradnji s agencijama Ujedinjenih naroda i humanitarnim organizacijama, postavila je kampove za pružanje humanitarne pomoći migrantima koji dolaze.

Panamske vlasti pomažu pri premještanju stotina migranata svaki dan privatnim autobusima od granice s Kolumbijom do Paso Canoasa na granici s Kostarikom.

TRT Balkan