Palestinski predsjednik poziva Hamas da postigne dogovor o razmjeni talaca

Palestinski predsjednik poziva Hamas da postigne dogovor o razmjeni talaca

Hamas traži okončanje rata u Gazi za bilo kakav sporazum o razmjeni zatvorenika i talaca s Izraelom.
On je pozvao Sjedinjene Američke Države (SAD) i arapske zemlje da "ozbiljno rade na završetku sporazuma što brže".            Foto: AP

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u srijedu grupu Hamas da sklopi sporazum o razmjeni talaca s Izraelom kako bi se izbjeglo dalje raseljavanje Palestinaca u Pojasu Gaze.

"Postizanje sporazuma o zamjeni je hitno da se izbjegne izraelski napad na Rafah, koji bi doveo do hiljada mrtvih i raseljenja naših ljudi", rekao je Abbas, prenosi zvanična novinska agencija Wafa.

On je pozvao Sjedinjene Američke Države (SAD) i arapske zemlje da "ozbiljno rade na završetku sporazuma što brže".

"Krajnje je vrijeme da svako preuzme svoju odgovornost", dodao je on.

Zvaničnici Izraela, Egipta, Katara i SAD-a održali su u utorak sastanak u Kairu kako bi razgovarali o prekidu vatre u Gazi i razmjeni talaca i zarobljenika između Hamasa i Izraela.

"Stav Hamasa se nije promijenio i on i dalje insistira na okončanju rata, što Izrael nije prihvatio", objavio je izraelski javni servis KAN, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Hamas je prošle sedmice predložio plan u tri faze za prekid vatre u Gazi koji prema palestinskom izvoru uključuje 135-dnevnu pauzu u borbama u zamjenu za oslobađanje talaca. Originalni okvirni sporazum o prekidu vatre u Gazi razrađen je tokom prošlomjesečnog sastanka najviših zvaničnika SAD-a, Izraela, Katara i Egipta u Parizu.

Premijer za genocid optuženog Izraela Benjamin Netanyahu je odbio Hamasovu ponudu za prekid vatre i obećao da će nastaviti rat u Gazi do pobjede nad palestinskom grupom.

Izrael vjeruje da se u Gazi drže 134 Izraelca nakon što je izraelska vojska u ponedjeljak uspjela osloboditi dva taoca u gradu Rafah u južnom Pojasu Gaze.

Izraelska vojska planira izvesti kopneni napad na Rafah, koji je postao dom za više od 1,4 miliona stanovnika koji traže utočište od rata, kako bi porazili ono što Tel Aviv naziva preostale "bataljone Hamasa".

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. ubijeno je 28.576 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.291.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije