Palestinci godinama žive u uvjetima blokade u Pojasu Gaze, a kada se tome još doda i rat, uvjeti za život postali su mnogo teži.    Foto: AA

Dok se izraelski napadi na Pojas Gaze nastavljaju, a veliki broj Palestinaca, čiji su domovi porušeni tokom bombardiranja, snalaze se na razne načine kako bi odgovorili na iskušenje u kojem su se našli.

Palestinci godinama žive u uvjetima blokade u Pojasu Gaze, a kada se tome još doda i rat, uvjeti za život postali su mnogo teži.

Nalazeći različite načine da prehrane svoje poridice, grupa Palestinaca zbog nemogućnosti da pronađu gorivo, spremaju hranu na vatri ložeći karton i drva. Kako bi ispekli peciva kroste, na glinenu peć koju su proizveli vlastitim trudom.

Izrael je pokrenuo bombardovanje Pojasa Gaze iz zraka i sa kopna, uveo opsadu i krenuo u kopnenu ofanzivu kao odmazdu za prekogranični napad Hamasa 7. oktobra.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva u Gazi, u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno je više od 20.000 Palestinaca.

Više od 8.000 ubijenih u napadima su djeca, a 6.200 žene. Oko 52.600 Palestinaca je povrijeđeno u izraelskim napadima koji su u toku. U saopćenju je navedeno da se ispod ruševina nalazi oko 6.700 osoba.

TRT Balkan / agencije