U biblioteci, koja je osnovana u jednoj od palata Saddama Husseina čuvaju se mnoge vrijedne knjige.     Foto: AA

Zgrada, koja je nekada bila palata svrgnutog lidera Saddama Husseina u gradu Basra na jugu Iraka, pretvorena je u biblioteku u kojoj se nalaze historijski artefakti i knjige.

Biblioteka, koja sadrži veliku kolekciju knjiga i rukopisa o historijskim artefaktima i arheološkim nalazištima u Iraku, takođe olakšava akademicima pristup knjigama, rukopisima i arheološkim resursima.

"Biblioteka o kojoj je riječ nije samo prva biblioteka koja sadrži izvore vezane za historijske artefakte Basre nego i juga Iraka", rekao je Mustafa al-Husayni, direktor odjela za historijske artefakte Basre.

Istakao je da u biblioteci, koja je osnovanoj u jednoj od palata Saddama Husseina čuvaju mnoge vrijedne knjige.

Husayni je rekao da se među knjigama nalaze i radove stranih i iračkih arheologa koji su sprovodili arheološka istraživanja. U njima su i mišljenja, sugestije i komentari o arheološkim istraživanjima.

"U biblioteci ima 5.000 knjiga. Zbirka knjiga u ovoj biblioteci, prva za stanovnike gradova na jugu Iraka, pokriva Sumerane, Babilonce i Asirce u Iraku i drugim drevnim periodima", pojasnio je Husayni.

Junaid Sorosh Wali, šef iračke kulture Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), koji je došao u posjetu biblioteci, istakao je da se u biblioteci nalaze važna historijska djela.

Izrazio je zadovoljstvo što su djela dobro očuvana i pažljivo smještena u ovoj biblioteci.

"Ovo mjesto također pruža priliku budućim generacijama da uče o historiji Iraka i podiže svijest o njegovoj kulturi i historijskim spomenicima, koji se smatraju jednim od njegovih bogatih nasljeđa. Biblioteka je također ključ za očuvanje kulturnih vrijednosti različitih provincija Iraka kao što su Mosul i Basra", rekao je Wali.

Supervizor centralne biblioteke guvernera Basre Jasim Ali je izjavio da je zgrada biblioteke bila jedna od palata koje je Saddam Hussein izgradio prije 2003. godine.

"Ovo je bila jedna od Saddamovih predsjedničkih palata izgrađenih 1992. Ova zgrada je bila pod monopolom starog režima i nije bila otvorena za javnost u Basri", rekao je Ali.

Naveo je da sada biblioteku posjećuju studenti, istraživači i zvaničnici.

"Ovdje ima mnogo knjiga na engleskom kao i na arapskom jeziku. Ovdje postoje knjige koje su stare više od 100 godina", dodao je Ali.

TRT Balkan / agencije