Čak 33 milijuna od 220 milijuna stanovnika pogođeno je katastrofom za koju su krive klimatske promjene.     Foto: Reuters

“Dijelovi Pakistana izgledaju ‘poput mora’”, rekao je u srijedu premijer Shehbaz Sharif, nakon posjeta nekim od područja pogođenih poplavama koja pokrivaju čak trećinu te južnoazijske države, gdje su kiše uzele još 18 života i povećale broj smrtnih slučajeva na 1.343.

Čak 33 milijuna od 220 milijuna stanovnika pogođeno je katastrofom za koju su krive klimatske promjene, a koja je stotine hiljada ostavila bez domova i uzrokovala gubitke od najmanje 10 milijardi dolara, procjenjuju dužnosnici.

"Ne biste vjerovali koliki je razmjer tamošnjeg uništenja", rekao je Sharif medijima nakon posjeta južnoj pokrajini Sindh. "Voda je posvuda, dokle god možete vidjeti. Baš je poput mora."

“Vlada, koja je povećala novčanu pomoć žrtvama poplava na 70 milijardi pakistanskih rupija (313,90 milijuna dolara), kupit će 200.000 šatora za smještaj raseljenih obitelji”, dodao je.

Povlačenje vode prijeti novim izazovom u obliku zaraznih bolesti koje se prenose vodom, rekao je Sharif.

"Trebat će nam trilijuni rupija da se nosimo s ovom nesrećom."

Ujedinjeni narodi zatražili su pomoć od 160 milijuna dolara za pomoć žrtvama poplava.

Mnogi od pogođenih su iz Sindha, gdje je najveće slatkovodno jezero u Pakistanu opasno blizu izlijevanja iz korita, čak i nakon što je probijeno u operaciji koja je raselila 100.000 ljudi.

Dužnosnici za nacionalne katastrofe rekli su da je među mrtvima u posljednja 24 sata osmero djece. Poplave su izazvale rekordne monsunske kiše i topljenje ledenjaka u sjevernim pakistanskim planinama.

Podivljale vode odnijele su 1,6 milijuna kuća, 5.735 km prometnih veza, 750.000 grla stoke i preplavile više od 2 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta.

Dužnosnici u Sindhu očekuju da će se voda povući u sljedećih nekoliko dana, rekao je glasnogovornik pokrajinske vlade Murtaza Wahab.

"Naša strategija sada je pripremiti se za uzgoj pšenice, čim se voda povuče", dodao je.

Ali, s još kiše koja se očekuje u narednom mjesecu, situacija bi se mogla dodatno pogoršati, upozorio je visoki dužnosnik Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Svjetska zdravstvena organizacija već je rekla da više od 6,4 milijuna ljudi treba humanitarnu pomoć u poplavljenim područjima.

U Pakistanu je u srpnju i kolovozu palo gotovo 190% više kiše od 30-godišnjeg prosjeka, ukupno 391 mm, a Sindh je dobio 466% više kiše od prosjeka.

TRT Balkan