Vlada je već proglasila "vanrednu" situaciju u bolncama u Lahoreu, nakon mogućih novih sukoba.     Foto: AA

Pripadnici policije, međutim, nisu uspjeli izvršiti nalog za hapšenje koji je ranije ove sedmice izdao Okružni sud u Islamabadu u slučaju koji se odnosi na navodnu ilegalnu kupovinu i prodaju poklona koje su mu davali strani zvaničnici dok je bio na vlasti.

Nakon žestokih borbi sa demonstrantima, policija i paravojni rendžeri preuzeli su kontrolu nad glavnim ulazom u Khanovu rezidenciju, javio je lokalni emiter "Geo News".

Više od 60 policajaca i osam civila, prebačeno je u utorak u dvije državne bolnice, saopštila je policija u Lahoreu. Iz Khanove pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf (PTI) tvrde da je na desetine njihovih aktivista povrijeđeno i uhapšeno.

Vlada je već proglasila "vanrednu" situaciju u bolncama u Lahoreu, nakon mogućih novih sukoba. Stotine policajaca za nerede, uz podršku vodenih topova i oklopnih transportera, opkolilo je u utorak snažno utvrđenu rezidenciju bivšeg premijera u luksuznom naselju Lahorea, dok su ih aktivisti sa palicama gađali kamenjem.

Policija je i jučer koristila vodene topove da odbije aktiviste iz Khanove pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf (PTI), koji su bacali kamenje i preuzeli nakratko kontrolu nad glavnim ulazom u rezidenciju svog partijskog vođe. Khanove pristalice, među kojima i žene, okupile su se ispred njegove rezidencije u pokušaju da spriječe njegovo hapšenje.

Formirali su živi štit kako bi spriječili policiju da se približi Khanovoj kući. Šef policije Lahorea Bilal Kumjana rekao je novinarima u utorak da je policijsko osoblje zaduženo za hapšenje Khana "nenaoružano i da je ovdje da jednostavno provede sudske naloge".

Zajednički tim policije glavnog grada Islamabada i Lahorea stigao je u Khanovu rezidenciju dan nakon što je okružni sud u ponedjeljak obnovio nalog za hapšenje nakon što se nije pojavio pred sudijom uprkos uputama Višeg suda u Islamabadu u slučaju koji se odnosi na ilegalnu nabavku i prodaju poklona koje su mu davali strani zvaničnici dok je bio na vlasti.

Prvobitno, nalog je izdat u februaru, ali ga je Visoki sud u Islamabadu suspendovao prošle sedmice i naložio Khanu da se pojavi pred sudom 13. marta. Prethodno 5. februara, policija nije uspjela uhapsiti Khana zbog protivljenja njegovih pristalica.

TRT Balkan / agencije