Pakistan: Najmanje četvero poginulih i 20 ranjenih u napadu na tržnici      Foto: Reuters Arhiv / Photo: Reuters Archive

Policija i lokalni mediji javljaju da su najmanje četiri osobe poginule, a više od 20 povrijeđeno u eksploziji na jugozapadu Pakistana u nedjelju.

Eksplozija se dogodila na prometnoj pijaci u udaljenom okrugu Barkhan u jugozapadnoj provinciji Baloshistan.

Bomba je postavljena na motocikl parkiran ispred salona na pijaci, saopštila je policija i dodala da je stanje mnogih povrijeđenih kritično.

Snimci emitovani na lokalnoj televiziji Dawn News prikazuju spasilačke radnike i mještane kako prebacuju povrijeđene u kolima hitne pomoći ulicom posutom razbijenim staklima, komadima kamenja, odjećom i obućom.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, međutim, etnički Baluški separatisti i Tehrik-i-Taliban Pakistan, grupa nekoliko militantnih grupa u Pakistanu, već dugo ciljaju na snage sigurnosti širom pokrajine.

Velika pokrajina Baloshistan, koja se također graniči sa susjednim Iranom i Afganistanom, strateški je važna zbog svojih bogatih rezervi bakra, cinka i prirodnog plina.

Pokrajina je također ključna ruta mega projekta Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (PCEC) vrijednog 64 milijarde dolara, koji ima za cilj da poveže kinesku strateški važnu sjeverozapadnu provinciju Xinxiang s lukom Gwadar u Baloshistanu putem mreže puteva, željeznica i cjevovoda za teret, naftu i transport gasa.

TRT Balkan / agencije