Širom Pakistana i dalje traju protesti koji su počeli 9. maja.       Foto: AA

Najmanje devet osoba je poginulo tokom protesta koji su počeli nakon što je Nacionalni ured za odgovornost (NAB) uhapsio bivšeg premijera Imrana Khana.

Povrijeđeno je više od 290 ljudi.

Protesti se nastavljaju širom zemlje nakon što su čelnika Stranke pokreta pravde (PTI) Khana, koji je iz Lahorea došao u glavni grad Islamabad kako bi prisustvovao ročištu, uhapsile paravojne snage ispred suda.

Tokom protesta u provinciji Khyber Pakhtunkhwa poginulo je sedam osoba, a po jedna u Balochistanu i Punjabu.

I dalje traju protesti koji su počeli 9. maja, a privedeno je više od 1.900 pristalica stranke, uključujući visoke političare PTI-a.

U Tarnolu su demonstranti oštetili željezničku prugu.

Policijska imovina je oštećena u glavnom gradu Islamabadu i Lahoreu.

U policijskoj stanici Shadman u Lahoreu demonstranti su oštetili stvari i vozila policije.

Više od 200 policajaca povrijeđeno je tokom protesta koji su u toku širom zemlje.

Savezno Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije je odobrilo zahtjeve pokrajinskih privremenih vlada za trupe za održavanje reda i mira.

Odluka je donesena nakon što je policija zadržala u pritvoru brojne opozicione aktiviste širom Pakistana nakon protesta zbog hapšenja bivšeg premijera pod optužbom za korupciju u utorak.

Visoki sud u Islamabadu naložio je u utorak hapšenje Khana (70), što je izazvalo nasilne proteste širom zemlje, dok je antikorupcijski sud, također u glavnom gradu, u srijedu posebno optužio Khana u slučaju vezanom za ilegalnu kupovinu i prodaju stranih poklona.

Hapšenje je uslijedilo dan nakon što je Khan optužio visokorangiranog vojnog zvaničnika za zavjeru s ciljem njegovog ubistva.

Khanovi advokati bojkotovali su ročište nakon što je sudija odbio da odgodi njegovu optužnicu na suđenju, popularno poznatom kao "slučaj Toshakhana".

Khan se na suđenju izjasnio da nije kriv.

Khana su priveli pripadnici Rangersa, paravojnih snaga u Pakistanu, baš kada mu je sud u Islamabadu odobrio privremenu kauciju u sedam slučajeva, javio je "Dunya News".

TRT Balkan / agencije