Trenutno je 271 pacijent u regionu na hemoterapiji.     Foto: AA

Onkološki pacijenti u Siriji nadu u ozdravljenje održavaju uz pomoć bolnica koje u sjeverozapadnim sirijskim gradovima djeluju uz pomoć Ministarstva zdravlja Turkiye.

Oboljeli od raka u regijama koje su očišćene od terorizma u okviru turskih snaga "Štit Eufrata" i "Maslinova grana", liječe se na onkološkim odjelima bolnica Bab, Jarablus i Afrin, kojima koordinira Ministarstvo zdravlja Turkiye.

Trenutno je 271 pacijent u regionu na hemoterapiji, uključujući 176 pacijenata u bolnici El-Bab, 45 pacijenata u bolnici Jarabulus i 50 pacijenata u bolnici Afrin.

Specijalisti iz Turkiye, koji nadziru bolesnike u Siriji, pacijente čije bolesti zahtijevaju napredne tehnike liječenja, upućuju u Turkiye.

S druge strane, civili u provinciji Idlib u sjevernoj Siriji, gdje režimska vojska i njene pristalice bombarduju zdravstvenu infrastrukturu, imaju poteškoća u pogledu neadekvatnih mogućnosti liječenja i snabdijevanja lijekovima.

U zemlji u kojoj građanski rat traje više od 12 godina, mnogi oboljeli od raka postali su žrtve zbog neadekvatnog zdravstvenog sistema.

Iz tog razloga, neki pacijenti oboljeli od raka koji žive u regijama Sirije pod kontrolom režima naseljavaju se u regiji Idlib kako bi potražili izlječenje u Turkiye.

Dok su hitni slučajevi i pacijenti oboljeli od raka bili liječeni u Tukiye do potresa u Kahramanmarašu 6. februara, upućivanje pacijenata je smanjeno zbog štete koju je zemljotres prouzročio. Međutim, proces je ponovo normalizovan i počela je koordiniracija upućivanja pacijenata kako bi se nastavilo liječenje u Adani i Mersinu i kako bi se olakšale patnje oboljelih od raka u regiji Idlib.

TRT Balkan / agencije