Izbori se završavaju 9. juna uvečer, kada se zatvaraju birališta u svih 27 zemalja članica.          Foto: Reuters

Glasači iz 27 zemalja članica Evropske unije (EU) u junu glasaju na izborima koji će imati veliki utjecaj na čitavu EU, ali i šire.

Izbori za Evropski parlament (EP), koji će trajati četiri dana, počeli su danas, a Holandija je prva zemlja u kojoj su glasači izašli na birališta. Potom će narednih dana glasati birači u drugim zemljama Unije.

Na izborima koji se održavaju po deseti put od 1979. godine, biće izabrano 720 članova EP-a, jedinog tijela u EU čije članove direktno biraju građani.

Izbori se završavaju 9. juna uvečer, kada se zatvaraju birališta u svih 27 zemalja članica.

Ovim izborima birači neće birati samo zastupnike u Evropskom parlamentu, već i novu administraciju koja će donositi odluke o njihovoj budućnosti u narednih pet godina.

Za otprilike šest mjeseci nakon izbora formirat će se i Evropska komisija, izvršno tijelo EU-a i Evropsko vijeće, tijela koja donose važne odluke za sve građane Unije.

Prvih pet zemalja s najviše zastupnika prema broju stanovnika su Njemačka sa 96, Francuska 81, Italija 76, Španija 61 i Poljska s 53.

Potom slijede Rumunija s 33, Holandija 31, Belgija 22, Portugal, Grčka, Mađarska, Švedska i Češka po 21, Austrija 20, Bugarska 17, Slovačka, Danska i Finska po 15, Irska 14, Hrvatska 12, Litvanija 11, Latvija i Slovačka devet, Estonija sedam, Malta te Malta, Luksemburg i Kipar sa po šest zastupnika.

Na ovogodišnjim izborima pravo glasa ima oko 373 miliona birača u zemljama EU-a.

TRT Balkan / agencije