TNG tanker 'Coral Parensis' usidren je na gradilištu terminala 'Uniper' LNG (tečni prirodni plin) u Wilhelmshavenu, Njemačka, 15. novembra 2022.     Foto: AP

Kupovina i održavanje plutajućih terminala za tečni prirodni plin (LNG) kako bi se pomoglo Njemačkoj u osiguravanju snabdijevanja energijom i diverzifikaciji od ruskog plina, koštat će iznad 3 milijarde eura (3,10 milijardi dolara) više od planiranog, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Sveukupni troškovi se procjenjuju na blizu 6,56 milijardi eura (6,75 milijardi dolara), saopštilo je ministarstvo, potvrđujući izvještaj u Der Spiegelu.

To je u poređenju s 2,94 milijarde eura procijenjenih u budžetu zemlje za 2022. godinu.

"Daljnji troškovi su utvrđeni u opsežnim konsultacijama s brojnim zainteresovanim stranama i precizirane su početne prognoze", saopštilo je Ministarstvo u nedjelju, navodeći operativne troškove i dodatnu infrastrukturu na kopnu.

Ministarstvo je saopćilo da su plutajući terminali neophodni za najveću evropsku ekonomiju kako bi se kompenzirao kolaps u isporuci ruskog plina od napada Moskve na Ukrajinu.

Njemačka je ovog mjeseca završila izgradnju svog prvog plutajućeg terminala za LNG u sjevernomorskoj luci Wilhelmshaven.

Parlamentarni odbor za budžet već je odobrio dodatni novac potreban za terminale.

TRT Balkan / agencije