Škotski parlament u utorak je izabrao Yousafa, lidera Škotske nacionalne partije (SNP), za novog premijera.     Foto: Twitter/Humza Yousaf

Novoizabrani premijer Škotske Humza Yousaf podijelio je fotografiju u utorak na kojoj svoju porodicu predvodi u molitvi prve noći boravka u službenoj premijerskoj rezidenciji, Bute kući.

"Poseban je osjećaj u Bute kući predvoditi porodicu tokom molitve, što je uobičajeno nakon zajedničkog prekida posta", rekao je on na Twitteru, uz fotografije molitve sa članovima porodice.

Škotski parlament izabrao je Yousafa, lidera Škotske nacionalne partije (SNP), za novog premijera u utorak.

Ovaj 37-godišnjak je osvojio većinu, sa 71 glasom u parlamentu. Yousaf je postao prvi musliman koji vodi ovu veliku britansku stranku i prvi je vođa, pripadnik etničke manjine, decentralizirane vlade u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Lider Škotske konzervativne stranke Douglas Ross zauzeo je drugo mjesto na glasanju, s 31 glasom.

Prije parlamentarnih izbora, Yousaf se takmičio s unutarstranačkim rivalima, pobijedivši rivalku Kate Forbes u bliskoj konkurenciji s Ash Regan na trećem mjestu.

Nakon drugog kruga, kada je Regan eliminisana iz konkurencije, Yousaf je u ponedjeljak osvojio 52,1% glasova naspram Forbesovih 47,9%.

Yousaf, koji se pridružio SNP-u 2005. godine, bio je i prvi južnoazijski i prvi muslimanski sekretar kabineta koji je služio u škotskoj vladi.

U maju 2011. godine, Yousaf je izabran u škotski parlament kao dodatni član za regiju Glasgow sa 26 godina, postavši najmlađi član (MSP) koji je izabran u škotski parlament.

TRT Balkan / agencije