MetService je zbog jake kiše i vjetra objavio crveno upozorenje za Northland, Auckland, Coromandel i Gisborne.                     Foto: Reuters

Sjeverni dijelovi Novogzealanda pripremaju se za tropski ciklon, za koji se očekuje da će od nedjelje zahvatiti veći dio Sjevernog ostrva.

Više lokalnih medija objavilo je da je državna meteorološka služba MetService izdala 20 upozorenja na teške vremenske prilike i prati kako se tropski ciklon pod nazivom "Gabrielle" spušta sjeverno od Novogzealanda.

„Za Auckland i mnoga druga mjesta u regionu objavljeno je crveno upozorenje da najgore vrijeme tek dolazi“, objavio je „New Zealand Herald“.

MetService je zbog jake kiše i vjetra objavio crveno upozorenje za Northland, Auckland, Coromandel i Gisborne.

Hiljade domaćinstva u dijelovima Northlanda i Aucklanda vodene tkanine struje, a vlasti vode upozoravaju da se ljudi moraju pripremiti za dane tkanine električne energije.

Stanovnici Coromandela pozvani su da "razmotre ranu evakuaciju" zbog najavljenih padavina.

Harbour Bridge u Aucklandu zatvoren je za sav saobraćaj dok se ciklon približava, stvarajući talase preko 11 metara u zalivu.

Mnogi dijelovi Sjevernog ostrva, uključujući najveći i najnaseljeniji grad Okland, mogli bi biti destruktivno pogođeni. Vlasti su zamolile stanovnike da pripreme vreće s pijeskom, hranu i vodu, kao i da budu spremni za evakuaciju u narednim danima.

TRT Balkan / agencije