Nacionalni prevoznik je objavio kako će neki međunarodni letovi nastaviti s radom.     Foto: AP

Novozelandski nacionalni avioprevoznik otkazao je desetine letova dok su se građani Aucklanda pripremali za potop izazvan ciklonom Gabrielle, dvije sedmice nakon što je rekordna oluja preplavila najveći grad u zemlji i ubila četiri osobe.

Air New Zealand je u nedjelju saopštio da otkazuje sve domaće letove za Auckland i iz njega do utorka u podne, kao i mnoge međunarodne letove.

Prevoznik je objavio kako će neke međunarodne linije nastaviti s radom, iako će letovi možda morati biti preusmjereni iz Aucklanda.

Otkazani su također domaći letovi za gradove Hamilton, Tauranga i Taupo kao i letovi iz ovih gradova.

Ciklona Gabrielle već je u nedjelju zahvatila sjeverni dio Novog Zelanda. U ponedjeljak se očekivalo da će na Auckland pasti do 250 milimetara kiše.

Gabriellina brzina vjetra ranije je smanjena kako se ciklona usporavala. Očekivali su se udari blizu 130 kilometara na sat.

Meteorološki prognozer MetService rekao je da očekuje "rasprostranjen i značajan" vremenski događaj, s jakom kišom, jakim vjetrovima i velikim valovima.

“Molim vas, shvatite ovo ozbiljno. Očekujemo veoma loše vrijeme", rekao je novinarima novozelandski premijer Chris Hipkins.

„Zato, molim vas, budite spremni. Pobrinite se da budete spremni na to ako budete morali ostati na mjestu neko vrijeme ili ako se budete morali evakuisati.”


Sve čisto na ostrvu Norfolk


Prethodno je ciklona prošla blizu udaljenog otoka Norfolk, teritorije Australije na kojoj živi blizu 1.750 ljudi.

Kontrolor Uprave za vanredne situacije ostrva Norfolk, George Plant, rekao je u nedjelju da je izdao potpuno odobrenje. Rekao je da je na putevima bilo krhotina i da su neki dalekovodi bili u kvaru.

"Imali smo izuzetnu sreću s prolaskom ciklone jer su nas najrazorniji vjetrovi upravo mimoišli", napisao je Plant na Facebooku. “Međutim, i dalje je potrebno poduzeti znatno čišćenje i moglo bi potrajati dok se usluge kao što je napajanje strujom ne uspostave.”

Kako je ciklona u nedjelju počela da pogađa novozelandsku regiju Northland, poplave i vjetrovi uzrokovali su zatvaranje nekih puteva i hiljade domova ostavili bez struje.

Prije dvije sedmice, građani Aucklanda doživjeli su najkišovitiji dan ikada zabilježen u gradu, jer je količina kiše koja bi obično pala tokom cijelog ljeta pala u jednom danu.

Brzorastuće poplave ubile su četiri osobe, prouzrokovale velike nerede i ostavile stotine domova neuslovnim za život.

TRT Balkan / agencije