U nacrtu se ne spominje ograničenje cijena plina koji se uvozi bilo iz Rusije, bilo iz drugih zemalja.      Foto: Reuters

“Ono što smo započeli prošli tjedan, dovršit ćemo 30. rujna. Upravo sam sazvao još jedan izvanredan sastanak ministara energetike kako bismo razgovarali o prijedlozima Komisije za snižavanje cijena energije”, objavio je na Twitteru češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu ujutro će, u govoru o stanju Unije u Europskom parlamentu, objaviti prijedloge mjera za zaustavljanje i obaranje cijena energije.

Prema nacrtu tih mjera, Komisija će predložiti paket od tri mjere umjesto pet, koje je ranije spominjala. Prva mjera je ograničenje prihoda energetskih tvrtki koje ne koriste plin za proizvodnju električne struje. Višak prihoda tih tvrtki usmjerio bi se prema potrošačima i gospodarstvu.

Druga mjera je obvezujuća štednja električne energije za vrijeme vršnog opterećenja kada je struja najskuplja. Smanjenjem potrošnje za vrijeme vršnih opterećenja smanjila bi se i potrošnja plina jer plinske elektrane uskaču u razdobljima dana kada se najviše troši kako bi se zadovoljila povećana potražnja.

Kao treću mjeru Komisija će predložiti i da tvrtke koje rade s fosilnim gorivima, koje također profitiraju od rasta cijena, plaćaju solidarni porez, a prikupljena sredstva također bi se usmjerila prema potrošačima i gospodarstvu.

U nacrtu se ne spominje ograničenje cijena plina koji se uvozi bilo iz Rusije, bilo iz drugih zemalja, kao ni program za potporu likvidnosti energetskih tvrtki kako bi se lakše suočile s nestabilnošću tržišta.

Na zadnjem izvanrednom sastanku ministara energetike, koji je održan 9. rujna, nije bilo suglasnosti oko ograničenja cijene plina koji se uvozi iz Rusije, a nešto veću potporu imao je prijedlog da se ograničenje cijene uvede na sav plin koji se uvozi, bez obzira odakle dolazi.

HINA