De Oliveirin advokat nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.            Foto: AFP

Donald Trump je naredio zaposlenima u svom odmaralištu na Floridi da izbrišu sigurnosne video zapise dok je bio pod istragom zbog zadržavanja povjerljivih dokumenata, rekli su američki tužioci dok su proširili slučaj protiv bivšeg predsjednika i optužili drugog člana njegovog osoblja da je pomogao u skrivanju dokumenata.

Specijalni tužilac SAD-a Jack Smith podigao je tri nove optužbe protiv Trumpa, čime je ukupan broj dostigao 40, i optužio radnika na održavanju u Trumpovom ljetovalištu Mar-a-Lago, Carlosa De Oliveira, za zavjeru radi ometanja pravde, optužujući ga da je pomogao Trumpu da se sakrije dokumenata.

De Oliveira, 56, rekao je drugom radniku u odmaralištu u kojem Trump živi da je "šef" želio da se izbrišu sigurnosni snimci imovine na Floridi nakon što ih je Ministarstvo pravde pozvalo.

Tužioci su takođe optužili De Oliveiru da je lagao FBI tokom dobrovoljnog intervjua, lažno tvrdeći da nije učestvovao u premeštanju kutija poverljivih dokumenata u Mar-a-Lagu.

"Nikad ništa nisam vidio", rekao je De Oliveira agentima, navodi se u optužnici.

De Oliveirin advokat nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Optužbe su objavljene nekoliko sati nakon što je Trump rekao da su se njegovi advokati sastali sa zvaničnicima Ministarstva pravde koji istražuju njegove pokušaje da poništi svoj izborni poraz od demokrate Joea Bidena 2020. godine, u znaku da bi uskoro mogla doći nova krivična prijava, prenosi Reuters.

FENA