Tokom održavanja Olimpijade provodit će se sveobuhvatne sigurnosne kontrole, gdje će desetine hiljada sigurnosnih kamera pratiti rad hiljada radnika obezbjeđenja.              Foto: Reuters

Vlada poduzima nove mjere uoči Olimpijskih igara, čiji će domaćin biti Francuska od 26. jula do 11. augusta naredne godine.

Gradska uprava Pariza i francuska vlada rade na mjerama kako bi osigurali da Olimpijske igre prođu bez incidenata u Parizu, koji je od marta poprište štrajkova, protesta i nasilja.

Tokom održavanja Olimpijade provodit će se sveobuhvatne sigurnosne kontrole, gdje će desetine hiljada sigurnosnih kamera pratiti rad hiljada radnika obezbjeđenja.

Planirano je da se za stotine beskućnika koji žive na ulicama glavnog grada Pariza obezbijedi besplatan smještaj u centrima za privremeni smještaj van grada na tri sedmice.

Tu su i nove mjere i planovi za transportnu mrežu koju će koristiti gosti na Olimpijskim igrama. U nekim područjima neće saobraćati vozila, a neće se kretati ni pješaci.

U Francuskoj se od sredine marta širom zemlje održavaju masovni protesti protiv pokušaja vlade da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Desetine aktivista i policajaca je povrijeđeno, a hiljade ljudi je privedeno tokom višemjesečnih demonstracija. Do eskalacije situacije dovela je i smrt 17-godišnje Nahel Merzouk, koju je 27. juna upucao policajac tokom kontrole saobraćaja u pariskom predgrađu Nanterre.​

TRT Balkan / agencije