Upozorio je da stanovništvo u Njemačkoj sve više stari.     Foto: Reuters

Njemački ministar finansija Christian Lindner rekao je da su zbog starenja stanovništva u njegovoj zemlji potrebne strukturne reforme.

Ministarstvo finansija predstavilo je njemačkoj vladi 6. izvještaj o održivosti javnih finansija.

Lindner je u obraćanju u Berlinu povodom predstavljanja dokumenta rekao da je ovaj izvještaj svojevrsni poziv političarima da pokrenu strukturne reforme u oblastima kao što su penzije i zdravstvo.

"Postojeća struktura penzionog, zdravstvenog i zdravstvenog osiguranja ne može se dugoročno finansirati u sadašnjem obliku", rekao je.

Naglasio je da je Njemačkoj hitno potrebna nova agenda ekonomskog rasta, dodajući da je ključan "ekonomski zaokret" u cilju veće konkurentnosti kako bi država imala dovoljno sredstava da ispuni svoje obaveze i garantuje socijalnu sigurnost u narednim godinama.

Lindner je kazao da je potrebno pokrenuti reforme i u drugim oblastima najveće evropske ekonomije.

“Moramo mobilizirati postojeći potencijal na tržištu rada i osigurati dodatne kvalifikovane radnike iz inostranstva. Štaviše, osnova socijalne države orijentisane na budućnost je snažna ekonomija", rekao je.

Upozorio je da stanovništvo u Njemačkoj sve više stari.

"Imamo manji potencijalni rast u odnosu na prošlost. Ovo doprinosi pogoršanju dugoročnih ekonomskih izgleda naše države”, dodao je Lindner.

TRT Balkan / agencije