Uvoz je pao za 3,7 procenata u oktobru, dok su analitičari procjenjivali da će opasti za 0,4 posto.       Foto: Reuters

Izvoz je opao za 0,6 posto na mjesečnom nivou, dvostruko više nego što su predviđali analitičari u anketi Reutersa, pokazali su današnji podaci Federalnog zavoda za statistiku (Destatis).

Uvoz je pao za 3,7 procenata u oktobru, dok su analitičari procjenjivali da će opasti za 0,4 posto. Njemačka privredna i industrijska komora (DIHK) objavila je prošlog mjeseca da će njemački izvoz vjerovatno pasti za 2 posto sljedeće godine zbog usporavanja globalne ekonomije.

Skoro polovina njemačkih izvoznih kompanija očekuje ekonomski pad. Njemačka industrijska grupa Tisenkrup je upozorila da će se prodaja i profit "sunovratiti" u 2023. pod utjecajem udruženog dejstva visoke inflacije, cijena energije i očekivane recesije u Evropi.

Ipak, podaci objavljeni prošle sedmice pokazali su da je privreda Njemačke porasla u trećem kvartalu za 0,4 posto, što je više od preliminarne procjene i dodatni signal da udar nadolazeće recesije neće biti tako jak kao što se strahovalo.

Gotovo puna skladišta gasa u Njemačkoj ublažila su bojazan od moguće racionalizacije energije u industriji. Jedno istraživanje objavljeno u četvrtak pokazalo je da je potražnja u njemačkom proizvodnom sektoru nastavila da slabi u novembru, ali usporenije, zahvaljujući smanjenju nestašice materijala, što je podstaklo nade da bi pritisak na proizvodne troškove mogao da popusti, navodi britanska agencija.

Tanjug