Njemački farmeri ponovo pokrenuli proteste u lučkom gradu Hamburgu

Njemački farmeri ponovo pokrenuli proteste u lučkom gradu Hamburgu

Putevi su zatvoreni jer farmeri protestuju zbog vladine poljoprivredne politike.
Odlazeći na autoputeve oko grada s oko 1.500 traktora i poljoprivrednih mašina, farmeri su protestovali zbog vladine poljoprivredne politike, uključujući velike poreze i birokratiju.       Foto: Reuters

Njemački farmeri u ponedjeljak su ponovo počeli proteste u sjevernom lučkom gradu Hamburgu.

Odlazeći na autoputeve oko grada sa oko 1.500 traktora i poljoprivrednih mašina, farmeri su protestovali zbog vladine poljoprivredne politike, uključujući velike poreze i birokratiju.

Kako se navodi u saopćenju policije, dok su neke saobraćajnice bile zatvorene za saobraćaj zbog protesta poljoprivrednika koji je počeo u jutarnjim satima, na mnogim mjestima je došlo do zastoja i poremećaja u saobraćaju.

Lijevo-liberalna koalicija njemačkog kancelara Olafa Scholza objavila je prošlog mjeseca da planira smanjiti subvencije za poljoprivredna goriva i vozila, kao dio novih vladinih mjera štednje kako bi se ispunila budžetska pravila.

Usred pritiska, vlada je revidirala svoj plan ranije ovog mjeseca i rekla da će se porezne olakšice postepeno ukidati tokom godina.

Međutim, udruženje poljoprivrednika je odbilo ovu ponudu, ističući da su te promjene daleko od toga da su dovoljne za rješavanje njihovih problema.

TRT Balkan / agencije