List "Bild" objavio je da trenutno postoji nedostatak kalcijum folinata, posebno za pacijente sa kolorektalnim karcinomom.      Foto: Reuters

Njemački zdravstveni sistem je u dubokoj krizi. Bolnice i dječije klinike su pretrpane, nedostaje antipiretika, lijekova protiv bolova i antibiotika, a sada je došlo i do nedostatka lijekova protiv karcinoma.

List "Bild" objavio je da trenutno postoji nedostatak kalcijum folinata, posebno za pacijente sa kolorektalnim karcinomom.

"Ponestaje nam krajem ove sedmice. Kako bi doktori i farmaceuti trebali odlučiti koji pacijent dobije posljednje lijekove protiv raka?", zapitao se farmaceut iz istočnonjemačkog grada Jene u saveznoj državi Tiringija.

Njemačko farmaceutsko udruženje Phagro je upozorilo na svojoj web stranici da je nestašica zaliha na određenim mjestima dostigla dramatične razmjere.

Njemački savezni institut za lijekove i medicinska sredstva (BfArM) je u saopštenju za javnost za nestašicu lijekova okrivio stvaranje zaliha nekih apoteka i veletrgovaca.

"Kao rezultat toga, drugdje postoji nedostatak lijekova", navodi BfArM.

Drugi razlog je veliki broj respiratornih infekcija kod djece, što povećava potražnju za lijekovima.

Ministar zdravlja Karl Lauterbach u utorak je predstavio nacrte reforme lanca snabdijevanja.

"Te lijekove za djecu moramo da izbacimo iz fiksnih količina, da bi se i oni skuplje prodavali. Zdravstvenim osiguravajućim kućama naloženo je da plate 50 posto više od ovog fiksnog iznosa", izjavio je Lauterbach gostujući u programu javnog emitera ARD.

Osnov zakona, između ostalog, predviđa nova pravila o cijenama da bi snabdijevanje bilo ekonomski isplativije za dobavljače.

Prema BfArM-u, trenutno postoji 330 izvještaja o nedostatku preparata. Međutim, prema Ministarstvu zdravlja, to ne znači uvijek automatski nedostatak ponude.

TRT Balkan / agencije