Širom Njemačke uvode se mjere za smanjenje troškova.     Foto: AA

Univerzitet Koblenz u njemačkoj pokrajini Rajna-Palatinat, kao odgovor na zahtjeve za uštedu energije koje nameće vlada, planira ograničiti nastavu od početka decembra do početka januara.

"Kako bismo postigli uštedu energije od 15 posto koja se očekuje od javnih institucija, ponudit ćemo online predavanja od 4. decembra 2022. do 8. januara 2023. godine", objavljeno je na web-stranici univerziteta.

Uštede su najavili i drugi univerziteti u Njemačkoj. Javni servis MDR objavio je da Univerzitet u Erfurtu u njemačkoj saveznoj državi Thuringiji planira zatvoriti svoju biblioteku vikendom do kraja godine. Osim toga, nastava će se održavati online na početku godine. Dnevni list "Welt" objavio je da se na ostalim univerzitetima online kursevi planiraju svakodnevno.

"Ovo nas mnogo brine, jer su studenti već finansijski opterećeni", izjavila je Carlotta Ekloeh iz odbora Slobodnog udruženja studenata (FZS) za list "Spiegel" o planu univerziteta da ostvare uštede na račun studenata.

Pozvala je univerzitete da osiguraju prostore i za digitalne događaje, kako bi oni koji ne mogu priuštiti grijanje u domovima imali toplo mjesto za učenje.

TRT Balkan / agencije