Njemačka zbog energetske krize produžila rad tri nuklearne elektrane

Njemačka zbog energetske krize produžila rad tri nuklearne elektrane

Rad nuklearnih elektrana Isar II, Neckarwestheim II i Emsland bit će omogućen najkasnije do 15. aprila 2023.
Danima su trajale rasprave stranaka u vladajućoj koaliciji FDP-a i Zelenih o tome da li i koliko dugo tri aktivne nuklearne elektrane treba da nastave s radom.      Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz donio je odluku da tri preostale nuklearne elektrane u Njemačkoj nastave s radom do sredine aprila sljedeće godine kako bi bila spriječena moguća energetska kriza.

"Napravit ćemo pravnu osnovu da bi se omogućio rad nuklearnih elektrana Isar II, Neckarwestheim II i Emsland nakon 31. decembra 2022, najkasnije do 15. aprila 2023. godine", navodi se u pismu upućenom ministrima ekonomije Robertu Habecku i životne sredine Steffi Lemke te ministru finansija Christianu Lindneru.

Danima su trajale rasprave stranaka u vladajućoj koaliciji FDP-a i Zelenih o tome da li i koliko dugo tri aktivne nuklearne elektrane treba da nastave s radom.
Na stranačkom kongresu tokom vikenda, Zeleni su odlučili da podrže produženje rada Isara II i Neckarwestheima II do sredine aprila 2023. ako bude potrebno.

Njemački su zvaničnici prošlog mjeseca govorili da će se držati svojih planova o zatvaranju nuklearnih elektrana do kraja ove godine, ali da će zadržati otvorenu opciju njihovog ponovnog aktiviranja u slučaju ozbiljne nestašice energije.

Njemačka je zaustavila tri nuklearna reaktora 2021. godine, a zatvaranje preostala tri bi zvanično bio kraj nuklearne proizvodnje za domaće potrebe.

TRT Balkan / agencije