Njemačka: Studenti postavili novi propalestinski protestni kamp u Berlinu

Njemačka: Studenti postavili novi propalestinski protestni kamp u Berlinu

Studenti su postavili novi kamp u kompleksu Slobodnog univerziteta u Berlinu.
Organizatori očekuju da će tokom sedmice u kampu učestvovati više stotina studenata i predavača.     Foto: AA

Studenti su postavili novi kamp u kompleksu Slobodnog univerziteta u Berlinu u znak protesta protiv izraelskih brutalnih napada na blokirani Pojas Gaze.

Cecilia Mastrangeli, glasnogovornica grupe studenata, rekla je za Anadolu da će kamp služiti kao otvoreni prostor za kritičke razgovore o hitnim pitanjima koja utiču na današnji svijet.

“Postavili smo protestni kamp kako bismo otvorili prostor u kojem ljudi mogu razmjenjivati ​​ideje o prelasku Evrope na krajnju desnicu, represiji i genocidu u Gazi“, rekla je Mastrangeli, dodajući da žele razgovarati i o saučesništvu institucija Zapada u izraelskom genocidu u Gazi.

Više od 50 studenata okupilo se danas u kampu koji je postavljen u Dahlem kampusu univerziteta. Organizatori očekuju da će tokom sedmice u kampu učestvovati više stotina studenata i predavača.

Prošlog mjeseca, njemačka policija je nasilno očistila propalestinski studentski kamp koji su postavili studenti Slobodnog univerziteta u Berlinu, što je potez koji je izazvao žestoke kritike nastavnika i studentskih grupa.

Policajci su upotrijebili brutalnu silu protiv studenata demonstranata i uhapsili ih na desetine nakon što je univerzitetska uprava pozvala lokalnu policiju da intervenira.

TRT Balkan / agencije