Stručnjaci su istakli i da nema dovoljno kvalifikovanog kadra za rad u zdravstvenom sistemu.      Foto: AP

Sve veći broj slučajeva gripa u Njemačkoj, epidemija respiratornog virusa RSV, epidemija COVID-19, nedostatak osoblja i lijekova doveli su zdravstveni sistem na rub krize.

Predsjednik njemačke Liječničke komore Klaus Reinhardt rekao je listu Tagesspiegel, skrenuo je pažnju na probleme u snadbijevanju nekim lijekovima i pozvao je javnost da pomognu jedni drugima kroz zajednički rad.

Gerald Gass, predsjednik Udruženja njemačkih bolnica (DKG), izjavio je da je došlo do smanjenja zdravstvenog osoblja od devet do deset posto.

"To znači da je skoro svaki deseti zaposlenik bolestan", kazao je Gass.

Naglasio je da, pored osoblja koje je oboljelo usljed epidemija, problem nastavlja da raste i zbog epidemije COVID-19, gripa i respiratornog virusa RSV, koji je čest kod djece.

Navodeći da se problemi u zdravstvenom sistemu ne svode samo na ove, stručnjaci su se požalili i na birokratiju u zdravstvenim osiguravajućim kućama.

Stručnjaci su istakli i da nema dovoljno kvalifikovanog kadra za rad u zdravstvenom sistemu i istakli da se stotine hiljada penzionera svake godine ne može zamijeniti.

TRT Balkan / agencije