Dvojica pljačkaša, koji su u vrijeme zločina bili maloljetni, osuđeni su na maloljetničke kazne od pet godina, odnosno četiri godine i četiri mjeseca.        Foto: Reuters

Njemački sud osudio je pet članova bande na do šest godina zatvora zbog otimanja neprocjenjivih dragulja iz 18. stoljeća iz muzeja u Dresdenu u nečemu što je nazvano najvećom umjetničkom pljačkom u modernoj historiji.

Sud u Dresdenu izrekao je u utorak tri kazne u rasponu od nešto manje do nešto više od šest godina za oružanu pljačku, teško podmetanje požara i teške tjelesne povrede za pljačku 25. novembra 2019. godine.

Lopovi su pobjegli s pljačkom vrijednom više od 123 miliona dolara (113 miliona eura) iz muzeja Green Vault.

Dio plijena, ali ne sav, vraćen je u zamjenu za priznanje četverice optuženika na sudu.

Osuđeni muškarci su članovi "klana Remmo", proširene porodice sa sjedištem uglavnom u Berlinu, poznate po mreži veza s organizovanim kriminalom u Njemačkoj.

Šesti optuženik je oslobođen jer je pružio vjerodostojan alibi - hitnu operaciju u berlinskoj bolnici.

Međutim, sporazum o priznanju krivice naišao je na kritike, pri čemu je predsjednik berlinskog udruženja tužilaca Ralph Knispel napomenuo da optuženi nisu morali otkriti svoje saučesnike u zamjenu za blaže kazne.

“Izuzetan kriminalni nagon”

Suđenje, koje je počelo u januaru 2022. godine, bacilo je malo svjetla na drsku pljačku, ali je ostavilo ključna pitanja bez odgovora.

Iako su mnogi historijski predmeti vraćeni, strahuje se da su neki zauvijek izgubljeni u onome što je predsjedavajući sudija Andreas Ziegel nazvao činom "izuzetnog kriminalnog nagona" lopova u "jednoj od najstarijih i najbogatijih kolekcija blaga na svijetu".

Plijen je uključivao mač a drškom optočenom dijamantima i dio na ramenu koji je sadržavao bijeli 49-karatni dijamant Dresdena.

Ziegel je branio sporazum o priznanju krivice, rekavši da se bez njega "dragulji koji su klasifikovani kao nezamjenjivi nikada ne bi vratili u Zeleni trezor".

Sud je utvrdio da su se optuženici, u dobi od 24 do 29 godina, uvukli u muzej kroz prethodno oštećene rešetke na prozoru, sjekirom razbili vitrinu i zgrabili 21 komad ukrašen s 4.300 dragulja za manje od pet minuta.

Ukradenu zbirku iz Dresdena sakupio je u 18. stoljeću August Snažni, vladar Saske, a kasnije kralj Poljske, koji je naručio još briljantniji nakit kao dio svog rivalstva s francuskim kraljem Lujem XIV.

Blago je preživjelo savezničko bombardovanje u Drugom svjetskom ratu, da bi ga Sovjetski Savez odnio kao ratni plijen. Vraćeno je u Dresden, historijski glavni grad Saske, 1958. godine.

TRT Balkan / agencije