Ističući da se patnje na Bliskom istoku više ne smiju nastaviti, Baerbock je rekla da će učiniti sve da se postigne humanitarna pauza u sukobima u Gazi.           Foto: AA

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da njemačka vlada podržava ideju ponovnog aktiviranja misije granične pomoći Evropske unije (EU) radi zaštite granice u Rafahu.

Baerbock je prije sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Briselu istakla da je potrebno razmisliti o načinu isporuke humanitarne pomoći Gazi koja se nalazi u sve težim uslovima.

Podsjetila je da je granični prelaz Rafah sada ponovo zatvoren.

"Zato ne samo da pozdravljam ideju o ponovnom aktiviranju bivše granične misije EU-a da čuva granicu u Rafahu, već i Njemačka podržava takvu ideju", rekla je Baerbock.

Baerbock je istakla da bi kao Evropljani time dali doprinos da humanitarna pomoć stiže u Gazu te da će o tom pitanju razgovarati s akterima u regionu i partnerima u arapskom svijetu.

Ističući da se patnje na Bliskom istoku više ne smiju nastaviti, Baerbock je rekla da će učiniti sve da se postigne humanitarna pauza u sukobima u Gazi.

EU je poslala misiju granične pomoći na prelaz Rafah 2005. godine, ali je ova misija obustavljena već 2007.

TRT Balkan / agencije