Brojke objavljene u četvrtak navečer pokazuju da je podrška Socijaldemokratskoj partiji (SPD) kancelara Olafa Scholza na 16 posto, što je za jedan postotak manje u odnosu na prošli mjesec.       Foto: AA

Podrška njemačkoj liberalno-lijevoj koalicionoj vladi pala je na najniži nivo do sada i iznosi 36 posto, dok je potpora krajnje desničarskoj Alternativi za Njemačku (AfD) dosegla rekordnih 22 posto, pokazala je najnovija anketa ARD DeutschlandTrenda.

Brojke objavljene u četvrtak navečer pokazuju da je podrška Socijaldemokratskoj partiji (SPD) kancelara Olafa Scholza na 16 posto, što je za jedan postotak manje u odnosu na prošli mjesec.

Podrška SPD-ovom koalicionom partneru Zelenima pala je na 14 posto. Treći koalicioni partner, liberalna Liberalno-demokratska partija (FDP), ima podršku šest posto anketiranog stanovništva.

Glavnu njemačku opoziciju, konzervativni savez Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU), podržava 29 posto ispitanika.

Krajnje desničarski AfD, koji je pod nadzorom obavještajnih službi zbog predstavljanja prijetnje demokratiji, podržava 22 posto ispitanika, što je novi maksimum.

Anketa je pokazala da je ekonomija postala glavna briga njemačkih birača, a 46 posto je reklo kako očekuje da će ekonomska situacija za godinu dana biti gora nego danas.

Oko 26 posto birača navelo je imigraciju kao svoju glavnu brigu, a slijede klimatske promjene (18 posto), socijalna nepravda i siromaštvo (16 posto) te vladina energetska politika (devet posto).

Krajnje desničarski AfD udvostručio je svoj udio glasova od posljednjih izbora 2021, zahvaljujući širokom nezadovoljstvu politikom koalicione vlade.

Prema najnovijoj anketi, oko 79 posto ispitanika bilo je manje nego zadovoljno ili uopšte nije zadovoljno koalicionom vladom. Samo 19 posto birača reklo je da vlada dobro radi.

TRT Balkan / agencije