Dok Faeser tvrdi da je samo 57.647 izbjeglica ušlo na njemačku teritoriju, federalna policija je od januara registrovala 101.900 stranih državljana.    Foto: Reuters

Dok Faeser tvrdi da je samo 57.647 izbjeglica ušlo na njemačku teritoriju, federalna policija je od januara registrovala 101.900 stranih državljana.

Podaci federalne policije pokrivaju samo četiri različite regije Njemačke – Berlin, Minhen, Pirnu i Stuttgart.

Prema tome, statistički podaci ministrice o broju izbjeglica koje su stigle u Njemačku od januara su niži za preko 40 posto od onih koje je objavila federalna policija te evropske zemlje.

Vjeruje se da su stvarni brojevi znatno veći kao rezultat nedostatka podataka iz drugih regija Njemačke.

Šef sindikata federalne policije Heiko Teggatz rekao je za najprodavaniji njemački list "Bild" da mnogo veće brojke iz federalne policije "odražavaju upravo ono što su mi moje kolege govorile mjesecima".

Federalni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) je od početka godine evidentirao 154.557 osoba koje su zatražile azil. To je čak 2,7 puta više nego što njemački MUP navodi u internom izvještaju o analizi migracija.

Faeser je nedavno također bila meta kritika jer Federalnoj policiji nije dostavila izvještaj o analizi migracija za oktobar. Brojke su postojale samo do septembra, a spekuliše se da su ponovo porasle u posljednjih mesec dana.

Prošlog mjeseca Faeser je izrazila zabrinutost zbog povećanog broja migranata koji ulaze u Njemačku preko takozvane balkanske rute.

Tada je rekla da je to zabrinjava, jer će azilanti, pored oko milion ratnih izbjeglica iz Ukrajine, morati biti smješteni u Njemačkoj.

TRT Balkan / agencije