Opozicione stranke kritikovale su je jer nije pokazala vodstvo, zanemarila je ozbiljne probleme oružanih snaga, te je bio spor tempo isporuka oružja Ukrajini.    Foto: Reuters

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht podnijela je u ponedjeljak ostavku nakon niza fijaska i oštrih zaokreta u politici koji su povećali pritisak na Vladu.

Lambrecht je njemačkoj novinskoj agenciji DPA rekla da je kancelaru Olafu Scholzu dala mandat na raspolaganje.

"Mjesečni medijski fokus na mene teško da više dozvoljava izvještavanje o činjenicama i debatu o njemačkim oružanim snagama (Bundeswehr, op.a.) i odlukama sigurnosne politike", rekla je Lambrecht.

Kako je kazala, vrijedan rad vojnika i mnogih ljudi u njenom odjelu mora biti u prvom planu.

"Zato sam odlučila da stavim svoju kancelariju na raspolaganje", dodala je Lambrecht.

Opozicione stranke kritikovale su je jer nije pokazala vodstvo, zanemarila je ozbiljne probleme oružanih snaga i što je bio spor tempo isporuka oružja Ukrajini.

Političarka Socijaldemokrata našla se na udaru žestokih kritika ranije ovog mjeseca nakon što je na društvenim mrežama objavila novogodišnji govor koji je snimljen tokom proslave u Berlinu.

"Usred Evrope bjesni rat", rekla je uz zvuk vatrometa u pozadini.

Njemački opozicioni političari i stručnjaci za odbranu nazvali su video "sramotom", pozivajući ministricu da podnese ostavku.

TRT Balkan / agencije