Njemačkim stanovnicima starijim od 18 godina bit će dozvoljeno da se pridruže neprofitnim "klubovima kanabisa" sa maksimalno 500 članova počevši od 1. jula.          Foto: AFP

Njemačka je od 1. aprila djelomično legalizovala upotrebu kanabisa.

Pobornici marihuane u Njemačkoj slavili su u ponedjeljak legalizovanje posjedovanja malih količina kanabisa.

Njemačko udruženje za kanabis, koje se zalagalo za novi zakon, organizovalo je "pušenje" na znamenitoj berlinskoj Brandenburškoj kapiji kada je zakon stupio na snagu u ponoć.

Novi zakon legalizuje posjedovanje do 25 grama marihuane od strane odraslih u rekreativne svrhe i omogućava pojedincima da sami uzgajaju do tri biljke. Taj dio zakona stupio je na snagu u ponedjeljak.

Njemačkim stanovnicima starijim od 18 godina bit će dozvoljeno da se pridruže neprofitnim "klubovima kanabisa" sa maksimalno 500 članova počevši od 1. jula.

Od 1. juna također klubovi mogu uzgajati i distribuirati marihuanu isključivo na neprofitnoj osnovi, a konzumacija na licu mjesta neće biti dopuštena.

Pojedinci će moći da kupuju do 25 grama dnevno, ili najviše 50 grama mjesečno - broj je ograničen do 30 grama za osobe mlađe od 21 godine. Članstvo u više klubova neće biti dozvoljeno.

Troškovi klubova će biti pokriveni članarinama, koje će biti raspoređene u zavisnosti od toga koliko članovi koriste marihuanu.

Zakon također poziva na amnestiju prema kojoj se kazne za krivična djela u vezi s kanabisom, koje više neće biti nezakonite, treba preispitati i u mnogim slučajevima poništiti. Regionalne vlasti brinu da će pravosudni sistem biti preopterećen hiljadama slučajeva.

TRT Balkan / agencije