Cijene energenata u augustu bile su više za 35,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.      Foto: AP

Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u augustu je iznosila 7,9 posto, što je blago povećanje u odnosu na juli, kada je iznosila 7,5 posto.

"Cijene energenata su značajno porasle od početka rata u Ukrajini i imale su značajan uticaj na visoku stopu inflacije", saopštio je Destatis, njemački državni statistički ured.

Cijene energenata u augustu bile su više za 35,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Cijene hrane su također porasle iznad prosjeka, za 16,6 posto.

"Još jedan faktor s efektom rasta cijena su prekidi u lancima nabavke uzrokovani pandemijom COVID-19", dodaje se.

Centralna banka Njemačke upozorila je prošle sedmice da bi godišnja stopa inflacije u toj zemlji do jeseni mogla dostići dvocifrenu vrijednost.

Izgledi za inflaciju ostaju "izuzetno neizvjesni" zbog nejasne situacije na tržištima roba, upozorila je Bundesbanka.

Upozorenje šefa Bundesbanke

Podsjetimo, predsjednik njemačke centralne banke Bundesbank Joachim Nagel upozorio je nedavno da je recesija moguća ukoliko energetska kriza eskalira.

“Ukoliko se energetska kriza pogorša, recesija izgleda kao vjerovatan slijed naredne zime“, rekao je Nagel njemačkom dnevniku “Rheinische Post“.

Ističući kako je Njemačka privreda imala prilično dobre rezultate u teškim uslovima u prvoj polovini ove godine, Nagel je upozorio da bi se ekonomski izgledi mogli pogoršati u drugoj polovini godine ako se pojave dodatni problemi s isporukom zbog dugotrajnog niskog vodostaja.

Naglasio je da bi inflacija u Njemačkoj mogla u jesenjim mjesecima dostići deset posto i dodao da su dvocifrene stope inflacije posljednji put zabilježene u zemlji prije više od 70 godina.

TRT Balkan / agencije