Marcel Fratzscher, predsjednik Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja, govori tijekom intervjua u svom uredu u Berlinu.             Foto: Reuters

Ekonomski učinak na Njemačku ruske invazije Ukrajine trajat će godinama, rekao je utjecajni ekonomist Marcel Fratzscher s Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja.

Fratzscher, čiji institut savjetuje vladu najvećeg europskog gospodarstva o makroekonomskoj politici, rekao je da bi utjecaj mogao trajati do 2025. kada Njemačka očekuje da će se osloboditi svake izloženosti ruskom plinu.

Njemačka, koja je desetljećima napredovala od pouzdanih tokova jeftinog ruskog plina, žuri se preorijentirati nakon izbijanja rata u februaru.
"Rat u Ukrajini nanio je ogromnu štetu njemačkom gospodarstvu", rekao je Fratzscher u intervjuu, dodajući da će možda ostati samo 1,5 posto od 4,5 posto gospodarskog rasta, koliko je očekivao početkom godine.

Utjecaj na inflaciju, kroz visoke cijene energije, također bi se zadržao u sličnom razdoblju, iako je odbacio sugestije da postoji razlog za ograničenje plaća.
"Sindikati nisu tako jaki kao što su bili 1970-ih", rekao je, napominjući da je ovogodišnji prognozirani rast plaća od 4,5 posto znatno manji od inflacije od nekih 8 posto.


TRT Balkan