Business Insider objavio je da u naftnoj kompaniji koja upravlja PCK-om, mnogi radnici trenutno rade skraćeno.       Foto: Reuters

Glavni grad Njemačke Berlin i istočni regioni ove zemlje suočavaju se s nestašicom benzina i visokim cijenama, jer ruska nafta više ne stiže u Evropu od 1. januara.

"Rafinerija PCK u Schwedtu, u istočnoj njemačkoj pokrajini Brandenburg, koja se ranije snabdijevala isključivo ruskom naftom, radi s oko 50 posto kapaciteta zbog pada ponude", navodi se na web stranici Business Insider.

Posljedice smanjenja proizvodnja već su vidljive. Ovo se već ogleda u maržama na nacionalni prosjek cijene benzina u skladištu benzina Seefeld, koje se nalazi sjeveroistočno od Berlina.

Servis za informacije o cijenama Argus Media objavio je da u regionu već postoji proizvodna nestašica benzina.

Business Insider objavio je da u naftnoj kompaniji koja upravlja PCK-om, mnogi radnici trenutno rade skraćeno.

"Veće alternativne zalihe nafte iz Poljske i Kazahstana, kako je najavila njemačka vlada, tek treba da stignu", navodi Business Insider.

Odnosi između Njemačke i Rusije su zategnuti zbog rata u Ukrajini. Berlin optužuje Moskvu za ratne zločine, obustavlja bilateralnu saradnju i uvodi oštre ekonomske sankcije.

TRT Balkan / agencije