Salako je rekao da njegova zemlja ima čvrst stav o ilegalnoj trgovini koja ugrožava postojanje slonova, pozivajući svjetsku zajednicu da sarađuje s njima.         Foto: Reuters

Nigerija je u utorak uništila 2,5 tone zaplijenjenih slonovskih kljova vrijednih 11,2 miliona dolara u sklopu kampanje za sprečavanje trgovine divljim životinjama.

"Ponosni smo što stojimo na čelu borbe protiv ilegalne trgovine slonovačom. Današnje drobljenje slonovače simbol je nepokolebljive posvećenosti Nigerije očuvanju divljih životinja i zaštiti našeg prirodnog naslijeđa", rekao je Isiak Salako, državni ministar za životnu sredinu.

Salako je rekao da njegova zemlja ima čvrst stav o ilegalnoj trgovini koja ugrožava postojanje slonova, pozivajući svjetsku zajednicu da sarađuje s njima.

Rekao je da će se prah zgnječenih kljova koristiti za izgradnju simboličnog spomenika nacionalnog parka u glavnom gradu zemlje.

Nigerija se bori protiv ilegalnog prikupljanja slonovskih kljova. Zemlja je suspendovana iz CITES-a 1989. godine zbog porasta ilegalne trgovine divljim životinjama i lošeg provođenja propisa o očuvanju. Suspenzija je ukinuta 2011.

CITES je pravno obavezujući multilateralni ugovor koji ima za cilj zaštitu ugroženih biljaka i životinja od prijetnji međunarodne trgovine.

TRT Balkan / agencije