Niger: Vlasti obustavile isporuku struje i vode francuskoj ambasadi

Niger: Vlasti obustavile isporuku struje i vode francuskoj ambasadi

Slične korake vojna uprava preduzela je i u francuskom konzulatu u Zinderu.
Vlasti Nigera poručuju da će se svi partneri koji nastave da pomažu Francuzima u procesu snabdijevanja robom i uslugama smatrati "neprijateljima suverenog naroda".      Foto: Reuters

Vojna uprava Nigera isključila je vodu i struju francuskoj ambasadi u glavnom gradu Niameyju, a zabranjene su i isporuke hrane, navodi se u brojnim izvještajima objavljenim u nedjelju na društvenim mrežama.

Navodi se i da je rukovodstvo zemlje takođe preduzelo slične korake u francuskom konzulatu u Zinderu.

"Predsjednik Nacionalnog odbora za podršku Nacionalnog vijeća za zaštitu zemlje (CNSP) Elh Issa Hassoumi Boureima zatražio je od svih partnera francuskih baza u Nigeru da obustave sve isporuke vode i struje i prehrambenih proizvoda", stoji u izvještajima.

Dodaje se da će se svi partneri koji nastave da pomažu Francuzima u procesu snabdijevanja robom i uslugama smatrati "neprijateljima suverenog naroda".

U nedjelju je istekao rok od dva dana koji je vojna uprava dala francuskom ambasadoru da napusti zemlju.

Tokom tenzija koje su porasle u sedmicama nakon svrgavanja predsjednika zapadnoafričke države Mohameda Bazouma, Ministarstvo vanjskih poslova vojne uprave dalo je ambasadoru Sylvainu Itteu 48 sati da "napusti teritoriju Nigera".

Prošlog mjeseca, general Abdourahamane Tiani, bivši komandant predsjedničke garde Nigera, proglasio se šefom prelazne vlade nakon što je predsjednik Bazoum svrgnut vojnom intervencijom 26. jula.

Francuska je ranije ovog mjeseca pokrenula operaciju za evakuaciju svojih građana iz Niameya.

TRT Balkan / agencije